VU MCIn de maand mei zijn er in het VUmc 4 PLUG sessies geweest waarbij tijdens de lunch telkens (ruim) een uur werd ingegaan op de vraag hoe de landelijke crowdfundingsactie voor eNose onderzoek naar een ziekte bij couveusekinderen een zo breed mogelijk publiek kan bereiken. Er waren telkens 4-7 PLUG-gers aanwezig en vanuit VUmc wisselende samenstelling aan onderzoekers en medewerkers van de afdeling communicatie en maag-lever-darmstichting MLDS.

We kijken zonder uitzondering heel positief terug op de sessies. Niemand van ons had ervaring met deze toch wel unieke opzet, concrete verwachtingen hadden we op daarom op voorhand niet. PLUG bestaat uit een groep professionals met hele verschillende achtergronden, die tijdens de brainsessies een opvallend goed op elkaar ingespeelde machine vormen. Vanaf de eerste sessie wordt een duidelijke structuur aangebracht en haalbare doelen geformuleerd. Unieke en leuke is dat er professionals bij elkaar zitten die hun kennis willen delen, maar dat ze er wel als ‘zichzelf’ zitten, buiten hun functie om, niet belemmerd door ‘professionele grenzen’ zoals formele belemmeringen en financiële belangen. Sfeer is hierdoor informeel, open en positief, waarbij vanuit allerlei verschillende gezichtpunten feedback wordt gegeven. Ons kokerzien door een wat stoffige, oubollige en beslagen ziekenhuisbril (twitter, wat is dat?) is tijdens deze sessies duidelijk verbreed, waardoor nieuwe ideeën ontstonden die buiten de sessies werden uitgewerkt.

Kleine greep uit vele praktische tips/adviezen die werden gedeeld: In eerste sessie werd een lijst opgesteld met mogelijke doelgroepen van de crowdfundingsactie en hoe deze te bereiken, er werd een twitteraccount aangemaakt met gelijk ook opstellen van rits aan pakkende tweets, praktische uitwerking gemaakt van onze geplande acties voor bij de komende zuidasrun etc. Tot slot ook leerzaam en leuk om aan een vastomlijnd, kort project te werken met mensen met totaal verschillende achtergronden, maar wel uit dezelfde stad.

Samengevat dus supernuttige en bovendien ook nog hele leuke sessies, wat een mooi initiatief is PLUG, een absolute aanrader!

Dankjulliewel!

Namens het eNose-NEC team,

Tim de Meij