De laatste jaren ontstaat een mooie paradox: vakantie in Thailand, weekendje weg in Rome, donderdagavond Tilapia filet met zoete aardappel. We hebben een mondiale interesse gekregen als het aankomt op reizen. En niet alleen met reizen, als iemand vertelt dat hij/zij 40 uur (of liever om het nog minder spannend te maken 36 uur) op exact dezelfde plek werkt, denk je al snel: goh saaie baan. Ook in ons werk zoeken we de uitdaging in afwisseling en variatie, niet alleen in werkzaamheden maar vooral ook in locatie. De ene dag in Den Haag, volgende dag in De Lutte (opzoekertje!). Tegelijkertijd krijgen we steeds meer een hang naar het lokale; die kleine gezellige buurtwinkel van Tante Kees, die typische streekproducten, behoeften om te weten wat er eigenlijk gebeurt in je eigen stad, buurt of omgeving. Hang naar het onbekende, het vreemde. Tegelijk met de hang naar het lokale, je directe omgeving.

Plug de Dag speelt op slimme wijze in op de combinatie van deze elementen. Het zinloos reizen naar een locatie waar je het zelfde doet als je thuis werkt, dus onnodig aan het reizen bent. Het zinvol kennis nemen van initiatieven en instellingen in je eigen woonomgeving. Terug naar je roots dus. Maar terug naar je roots terwijl je je blik verbreedt. Enerzijds door eens te horen wat andere organisaties doen, even een ander verhaal horen dan hetgeen je dagelijks hoort, werkt verfrissend en scherpt. Anderzijds door de variëteit aan mensen en vooral hun inzichten. Daar waar je al dagen op vast loopt, kan vanuit een andere invalshoek zo zijn opgelost. Alleen die andere invalshoek is vaak bij je directe collegae niet aanwezig. Je bent namelijk allemaal met hetzelfde bezig.
Deze voordelen liggen nu dus iedere woensdag voor iedereen voor het oprapen. Tot op heden alleen in Amsterdam, maar deze vorm van kennisdeling, -verrijking en vrijwilligerswerk spreekt veel mensen aan en kan zich als een olievlek gaan verspreiden door het land. Nu ben ik nooit uitputtend in mijn leven, schrijven, praten dus ik heb vast iets gemist als voordeel: welk voordeel haal jij uit PLUG en waar zie jij mogelijkheden voor PLUG, gaan we buiten de stadsgrenzen sub-PLUG-en oprichten?

Eelke Horselenberg