Als social media freak wordt je vaak gevraagd even mee te denken met het een of het ander. Vertel eens… Is dit mogelijk, is dat mogelijk? Persoonlijk ben ik erg gelimiteerd qua social media freakerij. Maar het fascineert me wel. Rem Koolhaas schrijft in zijn boek XS-S-M-L-XL dat hij voorziet dat internet voor zorgt dat de publieke ruimte minder belangrijk wordt. Ontmoetingen vinden alleen nog maar online plaats. Maar niks is minder waar. Internet en de mogelijkheden van mobiel internet geeft juist mogelijkheden tot delen. We delen alles online, en waarom? Om offline te ontmoeten.

Via Facebook of Twitter kan je via een paar tekens laten weten wat je doet. Via Foursquare laten weten
waar we zijn, want dan komt de rest van je vrienden ook. Vele Apps volgen als Feest.je, de check in functie op Facebook, en zo zijn er vast meer. We laten via Tweetpic of FLICKR zien wat we mooi, lelijk, grappig vinden via het delen van foto’s. Via Myspace wordt je favoriete muziek, band, films gedeeld met hele gemeenschappen. Maar het opvallendste vind ik dat door social media mensen elkaar juist meer ontmoeten.

We gaan van een i-generatie -gericht op in hun eentje videospelletjes spelen en alleen surfen op het internet- naar een WIJ-generatie. Want alles wat we doen willen we delen met gelijk gestemden. Wonder boven wonder zijn er meer gelijk gestemden dan we denken en daaruit ontstaan soms hele bijzondere initiatieven. Rem Koolhaas heeft dus ongelijk. We hebben onze openbare ruimte juist nodig om elkaar te ontmoeten en te praten over wat ons interesseert. Hup die zeepkist op, of dat nou online of offline is.

Ik merk het ook aan mijn buurt. Het facebook-initiatief Geef om JanEef is vanaf november 2010 in rap tempo gegroeid naar meer dan 1700 leden. In de social media trechter betekent dat er 10% van deze 1700 mensen actief is. Dit zijn toch 170 mensen. En een daarvan ben ik opeens. Zonder dat ik een van de andere Geef om de JanEef-ers echt ken heb ik mij ooit actief aangemeld. Nu wordt ik bij elke actie betrokken en gaan we aankomend weekend een pop-up park maken met de buurt. Zonder dat ik mensen ken, voel ik me online betrokken en dat gaat zich aankomend weekend offline uiten in de tuin van de school op het Jan Maijenplein.

Kom je ook!? 28 mei op het Jan Maijenplein in de Baarsjes…
http://popuppark.posterous.com/test-post

Femke Haccoû