IMAG0669

In december 2010 is in Amsterdam het initiatief PLUG de Dag tot leven gekomen. Dit initiatief, mede opgezet door Jetske Roetman en Martine de Jong, heeft sindsdien bijna 50 stadsinitiatieven bezocht en geholpen. PLUG de Dag is een initiatief van, voor en door ‘stadsnomaden’, mensen die een plek zoeken in de stad om te kunnen werken en verkennen. In ruil voor een werkplek denken de pluggers tijdens een gezamenlijke lunch mee over een maatschappelijk vraagstuk waar de eigenaar van de plek verder mee wil komen. Zo verschijnt er op de website van PLUG de volgende locatie en de maatschappelijke vraag, en komen een aantal pluggers bijeen op de locatie om individueel te werken en tijdens de lunch hun denkkracht te bundelen. Ze staan in verbinding met de stad en benutten elkaars kennis en contacten door ideeën op te doen voor de eigenaar en voor zichzelf.

Het principe van PLUG de Dag Amsterdam

PLUG de Dag Amsterdam werkt volgens een cyclus. Elke woensdag denken de pluggers tijdens een gezamenlijke lunch mee over een maatschappelijk vraagstuk voor vier opeenvolgende weken volgens het idee van verkennen, verbreden, verdiepen en verbinden. Dit resulteert in een algemene volgorde van vragen als richtlijn voor de bijeenkomsten; Wat en waarom is dit de vraag? Wat voor ideeën kunnen er bedacht worden voor deze vraag? Welke springt hier uit en willen we verder uitdiepen? En tot slot; Kennen ik, jij of wij iemand die daar een rol in kan spelen? Na deze vierde bijeenkomst is de cyclus rond en verzamelen de stadsnomaden de week daarna op een nieuwe locatie.

Het principe van PLUG de Dag is in een aantal andere Nederlandse steden ook opgepakt. Zo bestaat er sinds eind 2014 Plug in Rotterdam, is dit jaar PLUG de Dag 043 in Maastricht van start gegaan en draait PLUG de Dag Utrecht deze maand de eerste pilot. Ik ging langs elk initiatief, plugde mee en ging in gesprek met de initiatiefnemers. Een aantal dingen vielen op.

Plug in Rotterdam

Met een iets andere naam heeft Plug in Rotterdam het principe een lichte eigen draai gegeven. Zo geeft initiatiefneemster Meriam Beek aan een doelgroep aan te spreken die past bij de stad Rotterdam. Zij en mede-initiatiefneemster Michal Oppenheimer proberen ook actief ambtenaren te betrekken om hen zo ook een mooie mogelijkheid te bieden ‘de stad in te gaan’ en kennis te maken met een aantal van de vele verschillende initiatieven die zij kent.

Een belangrijk verschil met PLUG de Dag Amsterdam is dat bij Plug in Rotterdam de lunchsessie centraal staat. Het werken op locatie gebeurt relatief weinig; de maatschappelijk betrokken Rotterdammers schuiven aan voor de sessie, praten nog wat na en gaan vervolgens weer hun eigen weg. Het woord ‘pluggen’ betekent hier dan ook het bijwonen van de sessie terwijl in Amsterdam het woord ‘pluggen’ staat voor de combinatie van werken en meedenken.

PLUG de Dag 043

Dit jaar is ook PLUG de Dag 043 begonnen. Het initiatief is gestart vanuit hetzelfde model als de Amsterdammers; vier sessies per maand en werken op locatie. Na een tussenevaluatie hebben initiatiefnemers Marcel van Dijk en Marcel van Kasteren besloten de vorm iets te veranderen om de flexibiliteit te vergroten; niet ieder initiatief hoeft vier keer per maand, de vraag hoeft niet noodzakelijkerwijs maatschappelijk te zijn en van te voren bekend te worden gemaakt, en ze richten zich vooral op de ‘mooie plekken’. Dit laatste streven is vooral gericht op het aantrekken van ‘pluggers’, omdat volgens Marcel van Dijk de mensen in Maastricht ‘niet zo snel afkomen op een lege ruimte met alleen WiFi’. Door deze mix van factoren proberen de initiatiefnemers het pluggen aantrekkelijk te maken om zo een constante toestroom te stimuleren voor elke sessie.

PLUG de Dag Utrecht

De Utrechtse variant zit net in de pilot fase en heeft daardoor nog geen eigen stijl ontwikkeld. De deelnemers zijn nog een beetje zoekende naar wat ongeveer de bedoeling is maar de opkomst is goed en er is enthousiasme om het initiatief verder uit te proberen.

Slot

Het stimuleren van een constante toestroom van pluggers is een uitdaging voor alle PLUG-initiatieven. Zo geven Jetske Roetman en Martine de Jong van PLUG de Dag Amsterdam aan dat de aantallen kunnen fluctueren tussen de vijf en vijftien pluggers en wisselen de aantallen in Rotterdam ook. Een duidelijke reden voor deze schommelingen is niet voorhanden. Misschien het weer, de tijd van het jaar of de locatie? Geen van de initiatiefnemers uitte echte zorgen over deze schommelingen. Het heersende motto bij al de initiatieven, ‘gewoon blijven doen, dan komen de mensen vanzelf’.

Dit positieve motto vind ik exemplarisch voor de sfeer die om PLUG de Dag heen hangt. Of je nou naar de Randstad of naar het Zuiden kijkt, overal is er de ruimte om samen het verloop van de bijeenkomst te bepalen en er iets van te maken ongeacht de hoeveelheid mensen die aangehaakt zijn. En moet iemand eerder weg? Geen enkel punt, dan wordt er gehoopt dat diegene vooral nog eens terug komt. Elk initiatief geeft de weerklank dat mensen er voor zichzelf zijn, maar wel mét anderen. In deze vrijwillige gezamenlijkheid ligt denk ik de sleutel tot succes. Hierdoor is er geen gevoel van verplichting, wel een gevoel van gezelligheid en verbinding, én wordt er door de puzzelende professionals menig ander initiatief een stapje verder geholpen.

Arwen van der Gugten

Meer weten over één van deze PLUG-netwerken ?

PLUG de Dag Amsterdam: http://www.plugdedag.nl

PLUG de Dag 043: https://www.facebook.com/PLUGdeDag043

Plug in Rotterdam: https://www.facebook.com/PluginRotterdam