“De vacaturebank moet functioneren als een community, waar mensen elkaar makkelijker kunnen vinden.”, zegt één van de pluggers. “Ja”,  zegt de ander, “En dat je elkaar kunt beoordelen zoals op Airbnb.” “En meldt waar de vrijwilligers nog meer vrijwilligerswerk hebben gedaan!”, roept iemand. Aan ideeën geen gebrek bij de pluggers. In ruil voor een plek waar ze elke woensdag kunnen werken geven de pluggers tijdens de lunch een gratis adviesgesprek. Dit keer mochten wij de pluggers een maand lang één maal in de week ontvangen, bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.

Vrijwilligerswerk is vandaag de dag een hot item. “Verplicht voor mensen uit de bijstand” (Een voorstel van de VVD). “Of alleen als mensen dit zelf willen doen.”(aldus GroenLinks). De pluggers zouden zelf ook af en toe wel een blik vrijwilligers willen openbreken voor een klus. Maar hoe bied je meer service aan organisaties, maar word je geen uitzendbureau voor vrijwilligers? Soms buitelden de meningen over elkaar heen. Toch bleef het gesprek altijd scherp en werden ‘de beren op de weg’ al snel gevonden.

De gespreksstof van de eerste bijeenkomst was nog erg breed: Wat is eigenlijk vrijwilligerswerk? “Als ik mijn buurvrouw help met boodschappen vind ik dat geen vrijwilligerswerk.” Al snel kwam de focus op een specifiek onderwerp. Bij de derde bijeenkomst werd er zelfs al voorzichtig een betaalmodel geschetst voor organisaties die vrijwilligers nodig hebben. “Als je nou een abonnementenservice aanbiedt, met drie niveaus?! Hoe meer begeleiding je als organisatie wilt, hoe meer je betaalt.”

Dat de pluggers een iets meer commerciële insteek hebben dan de medewerkers van VCA werd al snel duidelijk. “Betalen de organisaties zo weinig voor een abonnement op de vacaturebank???!” “Ja, maar er zitten ook organisaties bij zonder subsidie of andere geldbronnen.”, antwoorden wij zacht. Aan het einde van de vier bijeenkomsten hebben we als Vrijwilligers Centrale Amsterdam een opzet voor wellicht een nieuw business model. En acht pluggers die volgende week bloemstukjes helpen maken in het bejaardentehuis. Toch mooi, dat vrijwilligerswerk…

Anne Thijssen