Vijf weken geleden stapte ik voor het eerst bij Plug naar binnen. Vier weken lang waren we te gast bij het KIT, in de prachtige statige Raadzaal, en sinds vorige week zijn we welkom bij de Vrijwilligerscentrale op de Geldersekade. Wederom een koninklijke locatie. Gezeten aan een tafel in de directeurskamer, omringd door laptopjes, geniet ik van het uitzicht op de pakhuizen aan de overkant.

Vandaag werk ik aan de Old Amsterdam Food Tour. Een rondleiding door Amsterdam, die vertelt over de geschiedenis van voedsel in de stad. Vanuit FARMING THE CITY geef ik deze tours sinds februari van dit jaar. En geen betere plek om aan de tour te werken dan hier, uitkijkend op de Geldersekade en de Nieuwmarkt. Wat nu de Geldersekade is, was in de 16de eeuw de stadsgracht. Het huidige Waaggebouw was toen nog een stadspoort, die deel uit maakten van de middeleeuwse stadsmuur. Voorbij de stadsmuur begonnen de landerijen. Begin 17de eeuw werd de stad uitgebreid en verloor de poort haar functie, een deel van de stadsgracht werd overkluisd en zo ontstond een nieuw marktplein: de Nieuwmarkt. De poort kreeg de functie van Waag. Een waaggebouw had een belangrijke functie voor de stad en was niet voor niets vaak centraal gelegen op een marktplein. Macht over voedsel was macht over de stad en het stadsbestuur had dan ook groot belang bij het controleren van de voedselstromen die de stad binnenkwamen. Dat gebeurde in de Waag. Alle producten die de stad in kwamen, dienden in de Waag gewogen te worden. Gewicht en kwaliteit werden gecontroleerd en er werd waaggeld geheven, een soort vroege vorm van btw. In 1840 verplaatste ook de grote vismarkt zich van de Dam naar de Nieuwmarkt. Tot 1938 werd deze hier gehouden. Opgaand in mijn verbeelding, kan ik de geluiden van de vismarkt bijna horen.

Maar dan is het tijd voor de lunch en tijd voor andere vragen. Niet terug in de tijd, maar naar het hier en nu, naar de Vrijwilligerscentrale en de uitdagingen waar zij in deze tijd voor staan. Na een korte voorstelronde, licht directeur Maribi Gomez het werk van de Vrijwilligerscentrale toe. Gezamenlijk proberen we te komen tot een scherpere definiëring van hun vraag. De pluggers denken mee, stellen vragen, doen suggesties en geven Maribi en haar team huiswerk mee: kom voor volgende week met een definitie van ‘vrijwilligerswerk’ in 4 kernachtige punten. Na een uur ronden we af, nog lang niet uitgepraat over de kansen en uitdagingen die we zien voor de Vrijwilligerscentrale.

En dit is precies wat Plug zo bijzonder maakt. Tijdens de lunch word je uit de wereld van je eigen werk gehaald, je wordt deelgenoot gemaakt van een andere context en uitgedaagd goed te luisteren en je creativiteit in te zetten. Terwijl je tegelijkertijd geïnspireerd wordt door al die andere pluggers die hun kennis en kunde inbrengen. Pluggen: wat mij betreft Woord van het Jaar 2013!

Anke de Vrieze