Eind van het voorjaar 2013 stapte ik in Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht. Ik werkte daar sinds een paar maanden op kantoor. Vier keer in de week stapte ik op dezelfde trein richting hetzelfde kantoor. Ik kan niet zeggen dat ik er gelukkig van werd. Nu ik terugkijk voelde ik me een geketende nomade, en bracht het werken op dezelfde plek het slechtste in mijn werknemerschap naar boven. Aan het einde van het voorjaar 2013 kwam ik Matthijs tegen in de trein. Ik had bij hem een cursus gevolgd en we raakten aan de praat. Hij hoorde mijn klaagzang van het kantoorleven aan. ‘PLUG de dag zou echt iets voor jou zijn’ zei hij bij Breukelen, en ik veerde op. De naam alleen al! Hij sprak vol enthousiasme over het initiatief en het klonk mij als muziek in de oren. ‘Hoe kan ik me aansluiten?’ vroeg ik. ‘Gewoon via LinkedIn, even een mailtje sturen’. En dat deed ik diezelfde dag nog.

Maar toen kwam er een vakantie tussendoor, nam ik ontslag bij het kantoor, werd op slag een stuk gelukkiger en vervolgde mijn weg als zelfstandig adviseur op gebied van jeugdbeleid. PLUG de dag was ik een beetje vergeten. Ik trok als werknomade langs de leukste koffiezaakjes in Zuid, had regelmatig werkoverleg over Skype, en geen verplichte praatjes meer bij de koffieautomaat. Het optimale nomadenleven!

Maar ja, die inspiratie op dagen dat je eigenlijk niets ‘moet’ en geen afspraken hebt staan, vind ik soms nog moeilijk te vinden. Die vind ik niet altijd bij koffiezaakbezoekers of Skype overleggen, en zelfs de smalltalk miste ik daarom soms. Totdat ik een aantal weken geleden opnieuw over het initiatief van PLUG de dag hoorde, ditmaal in de Pop-up-Kerk. De locatie had ik al eerder over gelezen; een mooi voorbeeld van ‘het nieuwe verbinden’. En zo stapte ik twee weken geleden op mijn fiets richting Mercatorplein en beleefde een middag vol inspiratie.

Als eersteling werd ik tot mijn verrassing gelijk voor de camera van AT5 gevraagd. Gelukkig had ik geen enkele moeite om de meerwaarde van PLUG de dag voor mijzelf onder woorden te brengen, het was gelijk duidelijk! ’s Middags had ik energie voor twee om te werken aan het jeugdzorgcongres dat ik organiseer en sprak ik met mede-pluggers ook over mijn persoonlijke initiatief voor nieuw werkgever/werknemerschap: ‘De Witte Konijnen Brigade’. Dit initiatief staat nog in de kinderschoenen en in deze blog zal ik er niet over uitweiden, maar mocht je nieuwsgierig zijn geworden….kom pluggen en ik vertel er bij de koffieautomaat graag over!

Merel Steinweg

Uitzending van AT5 met PLUG de dag gemist? Kijk hem hier terug!