Met Kerst gaat zelfs PLUG de dag naar de kerk. Voor dat warme, fijne oliebollengevoel dat bij zo’n oud gebouwtje hoort en voor zo’n houten historische vloer met de geur van het verleden. Maar dan wel met snelle wifi, dat wel. Want PLUG komt om te werken en rap een beetje. Ook in dit bastion van het verleden waren we snel en draadloos verbonden met het heden.

Al snel bleek dit bastion toch iets meer dan enkel iets van het verleden. Vanuit deze kerk worden zeer progressieve initiatieven ondernomen in Amsterdam. Het meest recente resultaat is het opkomende StroomWest (Stroomwest.nl), geleid door ondergetekende. De BBC betitelde deze club al in een documentaire als ‘ the new christendom’ en de Happinez schreef een lovend artikel over dit ‘nieuwe samen’. StroomWest genereert aandacht en na twee jaar experiment is het tijd voor nieuwe stappen.

En StroomWest had wel ideeën. Snoeiharde DubStep DJ’s, verlichte VJ’s, scherpe theatermakers en een ondergrondse bunker. Maar toen kwam de PLUGbrainstorm op stoom. Wie wil je daar hebben dan? En waarom? En waarom zou dat interessant zijn? Terwijl drie lunches lang de pindakaas rondging en de kip-pesto salade werd uitgesmeerd, draaiden de hersenen aan de tafel op volle toeren. En na drie sessies was het zover, er werd een kindje geboren. Er kwam een plan ter wereld.

‘Je gaat dit echt doen, he Rikko?!’ riep iemand hoopvol. Een theatraal feest van onverwachte verbinding tussen nieuwe christenen, geëngageerde kunstenaars, visionaire krakers en wat er al niet rondloopt. Voor al die jonge Amsterdammers die besmet lijken met eenzelfde soort virus; een innerlijke drive die hen aanzet om hele mooie dingen te doen buiten de gebaande wegen. Een virus waar geen kruid tegen gewassen is als het eenmaal de kop opsteekt.

In drie sessies werd er in de zijzaal van dit oude bastion een kindje geboren. Bij de afsluitende borrel dronken we op dit nieuwe leven. PLUG, dank voor jullie genereuze meedenken en prettige gezelschap.

Rikko Voorberg, StroomWest