PLUG Den Haag? He? Wat?

De korte briefing over wat PLUG Den Haag is en doet maakte echter meteen de meerwaarde van PLUG voor Stichting Jeugdwerk duidelijk.

PLUG Den Haag is een groep van tot op het bot maatschappelijk geëngageerde Haagse professionals. Succesvolle professionals die op vele manieren terug willen geven aan de stad Den Haag. Bijvoorbeeld door het ten dienste stellen van hun enorme diversiteit aan kennis, ervaring en dito uitgebreid netwerk aan organisaties in het Haagse.

Stichting Jeugdwerk is een bekende en gewaardeerde professionele speler opererend op het snijvlak van welzijn, educatie en onderwijs. Dagelijks zetten professionals zich gepassioneerd in voor kinderen, tieners en jongeren. Na school weten zij hun weg te vinden naar allerhande activiteiten in onze buurthuizen in de Schilderswijk, Kortenbos en Oude Centrum. Voor de basisscholen voeren wij de voorschool uit. Door de voorschool kunnen ouders hun kinderen al op zeer jonge leeftijd en op speelse wijze kennis laten maken met onder andere de Nederlandse taal. Hierdoor verloopt de overgang naar de basisschool gemakkelijker.

Ook voor de ouders zijn er diverse projecten. Deze projecten zijn vooral gericht op de ‘empowerment’, taalontwikkeling en het (laten) meedoen van ouders. De aandacht die we aan ouders geven leidt er toe dat ouders betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind(eren), maar ook dat zij zich willen inzetten als waardevolle en onmisbare vrijwilliger bij onze activiteiten. Tenslotte verzorgt Stichting Jeugdwerk voor de kinderen van ruim dertig Haagse basisscholen en op de school zelf naschoolse activiteiten uit als techniek- en bewegingslessen, EHBO, filosofie voor kinderen en andere creatieve activiteiten.

PLUG Den Haag en Stichting Jeugdwerk delen in feite dezelfde waarden. Al vrij snel na de eerste briefing was er bij ons het Aha-gevoel!

Wat hebben jullie dan met elkaar gedaan? Stichting Jeugdwerk is goed in het betrekken van ouders. Maar hoe kunnen wij dit sterke punt nog beter vertellen, overbrengen aan anderen en zichtbaarder maken aan de buitenwereld? PLUG Den Haag wilde graag met deze vraag aan de gang en dat hebben we geweten!

Dat de samenwerking met PLUG Den Haag in korte zoveel zou losmaken hadden wij van tevoren niet durven dromen. In twee bijzonder inspirerende sessies van twee uur zijn in hoog tempo klinkende resultaten neergezet. Bijvoorbeeld de bijeenkomst met 60 ouders waar gevraagd werd naar hun ideeën. Er is een persbericht opgesteld, verschillende media en contacten zijn benaderd en er komt een televisie-item over ouderbetrokkenheid. En uit de interviews met ouders werd eens te meer de betekenis van het buurthuis op de toekomst van hun eigen leven benadrukt.

PLUG Den Haag liet ons zien dat we wat de koers betreft op het juiste kompas zitten. Maar ook dat het heel zinvol is en ontzettend leuk is om in andere keukens te kijken. Om met professionals van buiten de sector kennis en ervaring uit te wisselen, te delen en samen te werken.

Dat alles heeft niet alleen geleid tot geweldige resultaten, maar ook tot een positieve energyboost en bijbehorend wow-gevoel!

Jerry Straub (Stichting Jeugdwerk, Den Haag)