Een Fijn Zonneplein: dat is wie we zijn en wat we willen. Wat is FijnZonneplein? Een groep actieve bewoners in Tuindorp Oostzaan die zich inzet voor het Zonneplein. Een levendig plein, dat mensen trekt uit de buurt maar ook daarbuiten, een plein waar je gemakkelijk boodschappen kunt doen, waar altijd iets te beleven valt, waar je kinderen kunnen spelen. Allemaal antwoorden die tijdens de eerste PLUG-lunch in het pand van de Theaterstraat op het Zonneplein gegeven werden.

Wat is er dan nu mis met het Zonneplein?, vroeg een kritische plugger. We keken naar buiten en zagen een rustig pleintje. Bij de bakker is er wat aanloop, maar de andere winkels hebben het (te) rustig. Aan de westkant van het plein staan de meeste panden leeg. Het Zonnehuis, de parel van het plein is alleen incidenteel open. Nergens op het plein kun je lekker zitten en een kop koffie drinken. Dus waar je op andere plaatsen in de stad op een woensdagmiddag na school drommen kinderen met ouders ziet die een ijsje kopen, op een terrasje zitten te lunchen, uitgebreid boodschappen doen, een kadootje uitzoeken voor een verjaarspartijtje, is het op het Zonneplein stil.

En dat is wat er mis is. Tuindorp Oostzaan en de wijken daar om heen zijn vol op in beweging. Gezinnen met jonge kinderen zoeken grotere woonruimte en strijken neer in de groene, rustige, kindvriendelijke wijk. Maar het winkel- en andere dienstenaanbod beweegt nog niet mee. Dus zijn we als bewoners zelf aan het organiseren geslagen. Samen met de winkeliers, het stadsdeel, Ymere en andere betrokkenen proberen we leven in de brouwerij te brengen op het Zonneplein. De Theaterstraat, een groep theatermakers die werkt vanaf het Zonneplein is een geweldige samenwerkingspartner om tot mooie nieuwe activiteiten te komen.

Dat was ook het belangrijkste advies tijdens PLUG-lunch 2: organiseer de activiteiten en diensten die je graag structureel zou willen zien op het plein, en het komt allemaal in beweging. We hebben tijdens de PLUG-lunch veel discussie gehad over wat precies onze rol zou moeten zijn, en de conclusie was toch wel om vooral met positieve energie te laten zien wat er allemaal kan op het Zonneplein. We werden als bewoners zelfs een heel klein beetje afgeremd: niet te ongeduldig, het komt vanzelf naar je toe rollen als je maar laat zien waarom het zo’n FijnZonneplein is. Een mooi voorbeeld is de Terrasjesdag die we als bewonersgroep op 23 juni organiseren: een dag waarop ons prachtige pleintje het gezellige middelpunt van Amsterdam Noord is.

Dus kom allemaal langs op 23 juni en geniet van een FijnZonneplein!

Suzanne Kroger