Tsja, daar zat ik dan op de eerste echte lentedag van het jaar met mijn I-Pad in een park een plannetje voor PLUG Den Haag te schrijven. Plug Den Haag? Ja, PLUG Den Haag. Want PLUG de dag vind ik vanaf het begin al een geweldig initiatief, alleen de naam al. Maar ik volgde het slechts op afstand, omdat ik vanuit Den Haag naar Amsterdam moet reizen om te pluggen. En dat was nou net niet de opzet. Verder merkte ik dat ik Amsterdam onvoldoende ken om de problemen van de locaties in te voelen en te komen met oplossingen.

Ik woon, werk en leef in Den Haag. Die stad zit inmiddels in mijn genen, te beginnen in mijn eigen wijk, de Rivierenbuurt. Maar natuurlijk ook het centrum waar mijn kinderen naar school gaan, de Schilderswijk waar ik als bestuurder de Stichting Jeugdwerk begeleid en de stationsbuurt waar ik een beetje meehelp met de jaarlijkse kinderkoninginnedag. Dus als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed naar de berg. PLUG de dag moet naar Den Haag, was mijn idee. Grote vraag is dan wel: hoe pak je zoiets aan? PLUG heeft een hele eigen specifieke stijl. Dat heb ik wel gemerkt de twee keer dat ik er was, bij Blue en Cybershoek. Maar wat is die stijl dan, kan je dat kopiëren en wil je dat eigenlijk wel?

Met deze en nog veel meer vragen, ging ik naar Femke, Jetske en Martine. Het mooie was dat zij zichzelf deze vragen net ook allemaal hadden gesteld na 1,5 jaar PLUG. Ze konden me dan ook een aardig scherp beeld van PLUG geven. Wat me het meest is bijgebleven – behalve het enorme enthousiasme van de dames dat PLUG leuk is – PLUG is plaats- en tijdsafhankelijk. Dus géén Het Nieuwe werken. Dat laatste is interessant, want ik vond het altijd juist wel nieuw werken. Als zelfstandig communicatie adviseur werk ik overal in Den Haag: van mijn dakterras tot de opdrachtgever, van de Coffee Company’ s tot Igluu en dus ook op een bank in een park. Dan is terug naar het oude werken ook wel goed.

Nu de meeste vragen zijn beantwoord, is het tijd voor actie. Dat vind ik leuk, want bij iedere Hagenees of Hagenaar waar ik over PLUG vertel, wordt het enthousiast onthaald. Potentiële deelnemers en locaties worden spontaan aangeboden, terwijl we nog niet echt begonnen zijn. Ik werk zelfs nog aan het ‘we’. Want ook een zeer belangrijk advies van de dames PLUG: “Doe het niet alleen!” Dat advies neem ik ter harte en dus zocht ik mede initiatiefnemers.

Dat is inmiddels deels gelukt. Judith Rook meldde zich na een eerste brainstorm. Verder meldde zich al een aantal locaties. Hoog tijd om een stap verder te gaan. Daarom is op donderdag 31 mei om 20:00 uur de eerste plug Den Haag borrel. Die avond willen we er graag een initiatiefnemer bij en gaan we met elkaar de Haagse Kleuring invullen. De echte start is dan in september. Wordt vervolgd dus..

Maar zo in het zonnetje in het park, PLUG ik alvast helemaal de dag in Den Haag.

Ricardo Buitinga