Elke dag is hetzelfde verhaal. Ik wil teveel in te weinig tijd. Daarom maak ik to-do lijstjes. Of beter gezegd to-do Lijsten met een lengte waar je van schrikt. Ik ben best druk op een dag, maar op één of andere manier wordt de Lijst nooit korter. Vaak besteed ik een hele dag aan afspraken, mails en telefoontjes die die dag opkomen. Mijn to-do Lijst kan ik dan onaangeroerd weer bij de volgende dag zetten. Met een beetje pech is hij zelfs langer geworden. Zo sleep ik mezelf met mijn to-do Lijst van dag naar dag. Met het gevoel telkens achter de feiten aan te lopen. En zonder echt voldaan gevoel. De to-do Lijst biedt geen verlichting meer en voelt aan als een zware tas tijdens het rennen.

Helemaal onderaan die to-do Lijst staan punten die er gemakkelijk een half jaar op kunnen staan. Omdat ik er niet aan toe kom. Maar ook omdat ze maar actueel blijven en bijna nooit urgent worden. Punten als ‘samen evalueren geleerde lessen vorig project’ of ‘aanpassen profiel op website met rode draad van mijn werk’ of ‘uitwerken idee over nieuwe vormen van samenwerken’. Belangrijke dingen die telkens worden overschaduwd door de waan van de dag.

Bij PLUG de dag merk ik dat ik (natuurlijk) niet de enige ben met deze kwaal. Wanneer wij eigenaren van een maatschappelijk initiatief dat PLUG bezoekt vragen: waar kunnen we jullie mee helpen? Komt meestal ook eerst de hele to-do Lijst op tafel. Maar al doorpratend belanden we onderaan de lijst of zelfs bij onderwerpen die er al een tijd afgevallen waren of er maar nooit opkomen. Zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je imago of het stimuleren van onderlinge kruisbestuiving.

PLUG trekt organisaties een uurtje uit de waan van de dag. Waarom ben je ook al weer met dit initiatief begonnen? Waar doe je het voor? Juist omdat wij hun waan van de dag niet kennen: we kunnen niet een rapport van hun afmaken om de deadline van morgen te halen. We kunnen wel meedenken en onbevangen vragen stellen over de essentie van het werk. Onze werkgevers stelden we ook de vraag: wanneer heb jij een leuke dag gehad? Veel simpeler kon het niet, maar over het antwoord moesten ze toch even nadenken.

Na een uur lunchen heb je je eigen werk weer even gerelativeerd en op de kaartjes staan stiekem een hoop tips die ook de waan van de dag een stuk makkelijker en leuker maken. Niet meteen urgent, maar wel écht belangrijk.

Martine de Jong