Maarten maakt zich druk. Over zijn buurt. Hij woont in een fijne buurt. Met fijne mensen en mooie initiatieven. Toch lijken veel van die goede ideeën niet te landen. Waarom is dat eigenlijk? Omdat alleen Maarten zich druk maakt? Omdat de ideeën niet zichtbaar zijn voor de buurt? Omdat de buurt niet weet wat er speelt ? Of is er een wildgroei aan ideeën?

Maarten heeft hart voor zijn buurt. En met hem, veel onder ons. En toch presteren we het om allemaal vooral ons eigen ding te doen, ver weg van die buurt. Trekken we ’s morgens vroeg de deur achter ons dicht om ons naar ons werk te haasten en vaak parkeren we ’s avonds laat onze auto of fiets weer in de straat. En het is juist de straat waar Maarten zich druk over maakt.

Hoe kunnen we de straat weer terug geven aan de buurt? Kunnen we niet met wat minder auto’s en wat meer groen en speelruimte toe? De straat is om te leven, te bewegen en niet om te parkeren.

Maar hoe verspreid je ideeën en overtuig je je buurt? Wat is ervoor nodig zodat meer mensen zich met jou druk gaan maken? En hoe kan je mensen activeren om samen dingen te doen: met de buurt, voor de buurt? Geen oeverloze inspraakavonden of afstemming met experts en beslissers, maar gewoon samen dingen doen. Een netwerk bouwen van mensen die mee willen werken om de buurt mooier en leuker te maken.

PLUG schuift nu al weer twee weken aan bij Maarten aan tafel. In zijn Galerie aan de Weesperzijde vertelt hij over de buurt, haar mensen en de ideeën die hij heeft. Hoe kan je vanuit de Galerie meerwaarde voor de buurt creëeren, mensen mobiliseren en activeren om dingen te gaan doen?

PLUG de dag zet samen met Maarten een eerste stap. Wij mogen onze eerste verjaardag vieren in de Galerie. Op vrijdag vier november organiseren wij samen met de buurt een borrel aan de Amstel. Houd die middag/avond dus vrij, ontdek de prachtige Galerie aan de Amstel en maak kennis. Met de buurt. En met Maarten.

Jetske Roetman