Jaren geleden heb ik bij de plantsoenendienst gewerkt. Een heerlijke zomerbaan. Ik heb bij elkaar duizenden viooltjes geschoffeld en miljarden grassprieten gemaaid. In het begin wist ik niet altijd het onkruid van de planten en bloemen te onderscheiden, maar al snel leerde ik de gebruiksaanwijzing van de verschillende plantsoenen kennen.

Als enige vrouw werd het echt zware werk mij bespaard en mocht ik even ongegeneerd op mijn schoffel hangen. Wat voor sommige gepensioneerde buurtbewoners natuurlijk aanleiding was om de baas te bellen, dat er niet hard genoeg gewerkt werd. Wat dat betreft kon je beter met je driewieler blijven rondrijden tot het tijd was om naar de keet te gaan. Een rokerig hok, waar sterke koffie en bier werd gedronken. Daar was het oppassen geblazen, want voor je het wist had je een spin in je nek of een haan op schoot.

Wat heeft deze inleiding over de plantsoenendienst met PLUG de dag te maken? Bij de plantsoenendienst werkte ik aan de plek op de plek. In mijn huidige baan als adviseur, planoloog en docent is deze relatie soms ver te zoeken. Zonder dat we de plek of de situatie goed kennen worden er vanuit de advieskantoren of Haagse gebouwen plannen gemaakt voor grootscheepse veranderingen. Of worden in nietszeggende collegezalen verhalen verteld over abstracte theorieën of projecten waar de studenten nog nooit zijn geweest. Dat is iets wat we met PLUG de dag willen doorbreken. We leren onze stad goed kennen door elke maand een andere bijzondere plek te bezoeken. We verdiepen ons in de achtergronden en vragen door om te ontdekken wat er leeft. Door niet alleen te werken aan de vraag die de eigenaar van die plek heeft, maar er ook daadwerkelijk te zitten, kun je beter advies geven. En het is nog leuker ook!

Dit keer nemen we het wel heel letterlijk. We openen het nieuwe PLUG-seizoen door midden in het Oosterpark te gaan zitten met onze voeten in het gras. Het aan het park gelegen Dasarts zorgt voor een snelle WIFI verbinding en lekkere bakjes koffie.

Martine de Jong