Daar zit ik dan. Als enige amsterdammer tussen de rotterdammers. Niet dat ik daar zelf nu zoveel waarde aan hecht, maar mijn fysieke standplaats is inmiddels een ‘running gag’ onder collega’s geworden. De rivaliteit, hoe onschuldig ook, duurt voort. Zelfs nu standplaats niet langer een belemmering is om je werk te doen. Om leuk werk te doen, daar waar en wanneer jij dat wilt.

Ik kwam terecht in Rotterdam. Had ik vantevoren ook niet bedacht. Maar toch vertrok ik naar de Maasstad. Niet helemaal natuurlijk, nee, ik werd forens. Laptop in je tas, mobieltje in je jaszak en onderweg ben je. Voor ik het wist, reisde ik me een slag in de rondte in de driehoek Rotterdam – Den Haag – Amsterdam en verder. Afhankelijk van je afspraken. Helemaal niet erg: de dynamiek en afwisseling houden je scherp en voor een leuke baan en een fijne woonplaats heb je wat over. Toch?

En opeens was het er: Het Nieuwe Werken. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, zeg maar. Ondersteund door flexibele kantoorinrichting en mobiele technologie. In navolging van grote Amerikaanse IT-bedrijven gingen steeds meer Nederlandse organisaties om. Het credo: we gaan het helemaal anders doen. Iedereen mobiel, iedereen bereikbaar, we maken resultaatafspraken en we streven naar maximaal rendement tegen minimale regels van bovenaf.

Dat dit niet overal 1-2-3- geregeld is, hoef ik niet uit te leggen. Verandering kost tijd, energie, kritisch vermogen en geduld. De omvang van je organisatie speelt mee. Hoe zijn je werkprocessen aan de achterkant georganiseerd en wat wil je bereiken? Het Nieuwe Werken levert geen harde businesscase op, het is niet direct kwantificeerbaar, maar je moet kwalitatief meten. En dat betekent dat je in gesprek moet gaan, laten zien, bewijzen en overtuigen.

Ik ben overtuigd. Want ik ervaar iedere dag wat het is om mijn eigen werk te organiseren, waar en wanneer ik dat wil. Waarom organiseer je zoals je organiseert? Wat is de zin en onzin van samenwerking? Waar haal je inspiratie vandaan en waar wil je van leren? Als je open staat voor de verwondering en de ontdekkingstocht, dan ben je al halverwege. Zo kwam ik bij PMtD terecht. En zo leer ik nog iedere dag: in Rotterdam, thuis, onderweg, of waar ik ook werk.

Jetske Roetman