Hoe flexibel ben je? Als persoon, collega, reiziger, partner? Flexibiliteit lijkt wel een noodzakelijke voorwaarde om te overleven in de 2.0 jungle waar netwerken, opdrachten, trends en hypes over elkaar heen buitelen. Nu kan ik natuurlijk allemaal prachtige parallellen trekken met overlevingsdrift en flexibiliteit zoals je deze aantreft in de natuur, maar ik ben noch bioloog, noch Steve Irwin, dus daar waag ik me niet aan.

Ik bedoel de flexibiliteit  van de dagelijkse realiteit:  die van het loslaten van kantoortijden,  die van het overnemen van een klus van een collega die overloopt, die van je verslapen en besluiten om voorafgaand aan dat overleg toch maar thuis te werken, kortom:  je aanpassingsvermogen bij veranderende omstandigheden.

Of de flexibiliteit om van locatie te switchen. Zo hadden wij voor PLUG een verrassende locatie gevonden en een uitdagende PLUGpuzzel klaar staan om de komende woensdagen mee aan de slag te gaan, toen twee voor twaalf bleek dat deze locatie voorlopig ‘on hold’ gezet zou worden. Kan gebeuren. Maar dan. Ons PLUGnetwerk  leek ineens tijdelijk dakloos en hoewel er in Amsterdam miljoenen beschikbare vierkante meters zijn, is het steeds weer een uitdaging om een spannende locatie en vraag te organiseren. De mogelijkheden lijken vaak oneindig, maar juist als je zelf flexibiliteit propageert, kan dat zich tegen je keren als je omgeving dat niet gewend  is. Organisaties genoeg die om wat voor reden dan ook -nog- niet klaar zijn de routine te doorbreken en lastminute te anticiperen op de ideeën PLUG de dag.

De vraag is volgens mij niet eens zozeer óf je flexibel bent, maar hoe je die flexibiliteit inzet om een oplossing te realiseren. Of je in staat bent door het probleem heen te kijken en creatieve oplossingen kunt verzinnen. En of je in staat bent je omgeving daar in mee te nemen. Flexibiliteit als missie, maar ook als middel.

Uiteindelijk is het met die locatie allang weer goed gekomen. PLUG heeft zich flexibel bewezen. Vanaf volgende week woensdag werken we bij BOOT in Amsterdam Zuid-Oost. BOOT is een initiatief van de HvA waarbij studenten op locatie bijdragen aan de ontwikkeling van krachtwijken. Over de vraag houden we jullie via LinkedIN op de hoogte. We rekenen op je flexibiliteit en we zien je woensdag bij BOOT in Zuid-Oost… 

Jetske Roetman