Ik ben de jongste thuis. Dat is niet zo moeilijk: ik heb maar één oudere broer. Hij ontdekte altijd alles als eerste. Hij was ook degene die veel drempels voor mij heeft verlaagd. Zo was de eerste schooldag niet echt een drempel. M’n broer was daar al bekend en ik was zo vaak al mee geweest hem wegbrengen en ophalen…dus nieuw en eng was het al helemaal niet. Maar hoe ouder ik werd, des te meer keuzes tussen mijn broer en mij niet meer dezelfde waren.

En des te minder drempels hij voor mij haalde. Opeens kwamen er momenten dat ik nieuwe dingen, nieuwe mensen, nieuwe omgevingen zelfs eng vond. Stond ik daar in mn eentje te wachten op het eerste kindje dat naar mij toe zal stappen. Altijd was daar dan het zachte duwtje in m’n rug van mijn moeder, die dan lieflijk zei: “Toe maar, ga maar, het wordt vast leuk”.

De grootste drempel was wel hockey training, elk seizoen weer. Het hockeyveld lag 6 km van mijn huis vandaan. Ergens achter in de bossen in het dorp verderop. Het was dan of te ver, of te nat, of te donker, of ging mijn beste hockeymaatje niet, of ik had al gesport die dag op school, of m’n fiets had een lekke band. Alle excuses kwamen langs om maar niet te hoeven gaan. Maar als ik er dan eenmaal was, vond ik het leuk, voelde het goed, had ik weer m’n hockey vrienden gezien en had ik me eigenlijk enorm lopen aanstellen. De trainingen daarna ging ik fluitend, weer of geen weer: ik ging naar de training en keek ik er zelfs naar uit. Raar toch dat zo’n drempel er is. Nog steeds… (eigenlijk alleen met sporten)

Nieuwe mensen, nieuwe omgevingen, nieuwe vragen blijven ergens wel spannend ook nu bij PLUG. Veel PLUGgers (ja ja er is een nieuw werkwoord ontstaan) vinden PLUG de Dag leuk om te volgen, maar ervaren een drempel om te komen. Veel drempels moeten worden overwonnen: mag het wel van de baas? Is het niet te veel gedoe? Kan ik wel op afstand werken? Kan er ik wel komen met de fiets/ov/auto? Kan ik daar dan wel vrijuit praten? Wie kom ik daar tegen?

Al die vragen zijn gegrond. Ze hebben niks te maken met het aanstel gedrag van mijn sportdrempel maar toch zijn deze drempels te overbruggen. Want waar een wil is, is een weg. En we merken we dat we bij elke locatie weer een vaste PLUGger erbij krijgen.
PLUG is wel benieuwd naar de werking van deze drempels. Wat zijn deze drempels? Aan wie liggen deze drempels? Waar komen ze vandaan? Hoe kunnen we ze lager maken?

PLUG gaat namelijk voor sfeerverhogend en drempelverlagend!
Graag dagen we je uit om mee te helpen met deze vragen!

Femke Haccoû