Vooroordeel. Voltaire omschreef het als ‘mening zonder oordeel’. Niet dat ik nu zo’n verlichtingskenner ben, maar dit is wat wikipedia mij vertelt over het fenomeen. Iedereen heeft wel wel eens last van vooroordelen. Eerder schreef ik over de clichématige beeldvorming van rotterdammers over amsterdammers en vice versa. Maar het kan ook dichterbij. De ‘allochtone’ buurvrouw over de ‘autochtone’ buurman. ‘het bedrijfsleven’ over ‘de overheid’. ‘boeren’ over ‘burgers’, ‘kunstenaars’ over ‘buurtbewoners’, ‘generatie Y’ over ‘babyboomers’. En nagenoeg altijd geldt: gefeliciteerd, het is wederzijds.

Alles en iedereen tussen aanhalingstekens. Want het zijn rollen, beelden van mensen in hokjes en – om met Voltaire te spreken- inderdaad meningen zonder oordeel. Wij vormen ons beelden over die buurman, die kunstenaar of die boer. Beelden die niet bepaald gebaseerd zijn op feiten, maar vooral op observaties en generalisaties. Wel zo makkelijk.

Hebben vooroordelen een functie? Niet gehinderd door enige psychologische voorkennis: ik denk het wel. Je wordt er alert van, je kijkt -misschien met een tikje wantrouwen- met interesse naar dat andere. Dat wat anders is, en dus interessant.

En dan komt PLUG om de hoek kijken. Nee, ik zal geen moral talk houden over dat PLUG de Dag daar geen last van heeft of dat wij ons inzetten om vooroordelen uit de wereld te helpen. Dat zou een onzinnig statement zijn. Nee, wat ik zo leuk vind, is dat PLUG de Dag nieuwsgierig is en een verscheidenheid van mensen aantrekt en opzoekt. PLUGgen gaat volgens mij over contact maken: met nieuwe plekken, nieuwe mensen en nieuwe vragen. Die verscheidenheid willen wij inzetten om op een andere manier naar de dingen te kijken. Psychologen schakelen anders dan planologen, en een kunstenaar kan leren van de kennis van een beleidsambtenaar, een ondernemer of marketeer. En ga zo maar door.

Natuurlijk (gelukkig) is PLUG de Dag niet de enige die zoekt naar en gelooft in de kracht van verscheidenheid. Kijk bijvoorbeeld naar initiatieven als BOOT, waar studenten met buurtbewoners aan de slag gaan, naar initiatieven om werkplekken op gemeentehuizen of rijkskantoren beschikbaar te stellen voor ‘mensen van buiten’ of naar Subsultancy, een kennisnetwerk van creatievelingen. Uiteindelijk vindt de beste kruisbestuiving misschien wel plaats in het informele circuit. Vandaar dat wij -dit keer samen met beehives- weer eens een PLUGborrel hebben georganiseerd. Aanstaande vrijdagmiddag vanaf 17:00 in VLLA. Kom en neem je collega, buurman, moeder, vriedin of werkgever mee. Misschien helpt het wel om door onze eigen vooroordelen heen te kijken. Een beetje dan.

Jetske Roetman